Reovee kogumine

Tagamaks probleemideta reovee kogumine ning ärajuhtimine, teostame kanalisatsioonitorustike ennetavat läbipesu ning kanalisatsiooni- ja sademeveevõrkude rekonstrueerimisi ning laiendamisi.

Kanalisatsioonivõrgu hooldus ja läbipesu

Meie tähelepanu on jätkuvalt suunatud võimalike üleujutuste ning reostusega seotud riskidele. Kanalivõrgu seisukorda iseloomustavaks teguriks on ummistuste arv. Ummistusi tekitab peamiselt kanalisatsioonitorudesse kogunev sete. Viimaste aastate jooksul on vähenenud veetarbimine, mille tulemusel on vähenenud ka vooluhulgad ja -kiirused. Kuna torustikud on dimensioneeritud suurematele vooluhulkadele, siis suureneb ka ummistuste oht. Lisaks mõjutab ummistuste üldarvu ka ASTV poolt opereeritava kanalisatsioonivõrgu laienemine.

2014. aastal jäi klientidel ummistunud torustike ja reovee ärajuhtimise teenuse tase sarnaseks kahe eelneva aastaga, langedes siiski 2013. aasta tulemusega võrreldes 17 ummistuse võrra. Viimaste aastate ühtlaselt head taset on võimaldanud mitmed ennetavad tegevused nagu näiteks torustike survepesu efektiivsuse tõstmine. Samuti aitab kaasa probleemsete lõikude renoveerimine 5+5 ehituse mahus. 5+5 ehituse maht tähendab, et vastavalt Tallinna linnaga sõlmitud teenuslepingule renoveerime igal aastal 5 km kanalisatsiooni torustikku ja 5 km veetorustikku.

Survepesu teostamiseks tekitatakse torustikes suur voolukiirus, mis uhub kogu sinna kogunenud sette lähimasse kogumiskaevu. Seejärel kogutakse sete survepesuautodesse ja transporditakse Paljassaare reoveepuhastusjaama. Torustiku läbipesu teostab meie tütarettevõte OÜ Watercom, kelle kasutuses on ka taaskasutustsükliga survepesuautod, mis võimaldavad läbipesuks vajalikku vett korduvalt kasutada.

Kanalisatsioonivõrgu rekonstrueerimine ja laiendamine

Keskkonnasõbraliku teenuse järjepidevat parandamist võimaldavad investeeringud amortiseerunud kanalisatsioonitorustike väljavahetamisse ja uute torustike rajamisse.

2014. aastal rekonstrueerisime kokku 5 km kanalisatsioonitorustikke. Vastavalt kokkuleppele Tallinna linnaga ning tulenevalt Euroopa Liidu reoveekogumise direktiivi nõudest, oleme lõpule viinud ühisveevärgi ja –kanalisatsioonivõrkude laienduskava. Sellest tulenevalt me antud andmeid aruandes enam ei kajasta.

Klientide põhjustatud reostuse kontrollimine

Tagamaks Paljassaare reoveepuhastusjaama siseneva reovee stabiilne reostuskoormus, teostame Maardus ja Tallinnas ning selle lähipiirkondades objektidelt vastuvõetava reovee regulaarset seiret, kontrollides reovee reostusnäitajate vastavust seadusest tulenevatele nõuetele. Suuremate tööstusharude keskmiste reovee kvaliteedi näitajate kohta esitame regulaarselt informatsiooni Keskkonnaametile.

2014. aastal teostas ASTV Heitveeinspektsioon 665 ülevaatust kontrollkaevude määratlemiseks ning lokaalsete puhastusseadmete ja piiritlusjooniste kontrollimiseks. Objektide reostuskoormuse määramiseks võtsime kokku 1 404 reoveeproovi, sealhulga 489 seireproovi. Ülenormatiivse reostuse avastamise korral rakendasime ülereostustasu 391-l korral.

Sademevee väljalasud

2014. aastal teostas ASTV Heitveeinspektsioon vastavalt vee-erikasutuslubade L.VV/322982 ja L.VV/320980 kehtestatud tingimustele kontrollülevaatust 24 sademevee väljalasu üle, millest suurimad olid Lasnamäe, Harku ja Mustoja väljalasud. Võimaliku keskkonnareostuse vältimiseks oleme neljale väljalasule (Olevi tn, Kaare tn, Raba tn ja Vabaduse tn) paigaldanud muda- ja õlipüüdurid, mida regulaarselt hooldatakse.

2014. aastal lasime sademevee väljalaskude kaudu looduskeskkonda kokku 4,08 miljonit m³ sademevett. Seega vähem kui eelmisel aastal. Põhjuseks väiksem sademete hulk aruandeaasta jooksul. Kui 2013. aastal langes Tallinnas ühele pindalaühikule keskmiselt 587 mm sademeid, siis 2014. aastal oli see 576 mm. 2013. aastal oli sademete hulk samuti väike, kuid esines rohkem paduvihmasid, mis tõid kaasa kiire torustike läbipesu ning see omakorda tavapärasest märgatavalt väiksema hõljuvainete koguse. Samas kui 2014. aastal ei esinenud nii palju suuri paduvihmasid ning hõljuvainete kogus oli tavapärane. Naftasaaduste kogus 2014. aasta sademevees oli aga suurem, kuna toimus ühekordne suurem naftaproduktide juhtimine tundmatu allika poolt sademevee kanalisatsiooni ja sealt edasi merre. Vastutustundliku ettevõttena oleme proovinud tuvastada reostusallikat, kuid kahjuks ei ole me seda suutnud. Selleks, et tulevikus selliseid olukordi vältida tõhustame koostööd Tallinna Munitsipaalpolitseiga ning harime oma tarbijaid läbi kampaaniate vältima jäätmete viskamist kanalisatsiooni.