Tegevuse vastavus keskkonnanõuetele

Keskkonna-alased õigusaktid

Keskkonnajuhtimissüsteemi miinimumnõudeks on vastavus keskkonnaalastele õigusaktidele. Ka kõik keskkonnajuhtimissüsteemi parendused peavad vastama kohalduvates õigusaktides sätestatud nõuetele ja piirangutele. Meie keskkonnaalast tegevust reguleerivad suures ulatuses nii Euroopa Liidu kui Eesti riigi ja kohalike omavalitsuste õigusaktidest tulenevad nõuded.

Euroopa Liidu tasemel tähendab see vastavust Euroopa Nõukogu vee raamdirektiivile 2000/60/EC. Riiklikul tasemel tuleb tagada vastavus veeseadusele, ühisveevärgi ja -kanalisatsiooni seadusele, jäätmeseadusele, kemikaaliseadusele ja välisõhu kaitse seadusele ning nendel seadustel põhinevatele alamaktidele. Kohalikul tasandil tuleb meil täita erinevaid eeskirju ning nõudeid nii Tallinnas kui ka lähivaldades.

Muudatusi nõuetes ja seadusandluses jälgitakse pidevalt ning nendest antakse igakuiselt ülevaade vastavate muudatuste elluviimise eest vastutavatele juhtidele.

Koostöös Eesti Vee-ettevõtete Liiduga osaleme jätkuvalt uute veemajandust ning keskkonda puudutavate seaduseelnõude kooskõlastusringidel, edastades oma arvamusi ning tehes muudatusettepanekuid arutlusel olevate eelnõude osas. Oleme koos Eesti Vee-ettevõtete Liiduga osalenud veemajanduse ja keskkonnaalaste õigusaktide kujundamise töörühmades ning avaldanud seaduseelnõu projektide suhtes arvamusi otse vastavatele ministeeriumidele (näiteks Keskkonnaministeerium, Justiitsministeerium, Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium).

2014. aastal tegime aktiivselt eeltööd järgmiste oluliste eelnõudega: „Veeseaduse“, „Atmosfääriõhu kaitse seaduse“ eelnõu ja jätkuvalt „Mõõteseaduse“ eelnõuga. Samuti veeseadusega seonduvate Keskkonnaministri määrustega nagu „Täpsustatud nõuded veekogu paisutamise, paisutamisega seotud keskkonnaseire, vee-elustiku kaitse, paisu, paisutuse likvideerimise ja veetaseme alandamise kohta ning ökoloogilise miinimumvooluhulga määramise metoodika“ ja „ Vee-erikasutusloa ja ajutise vee-erikasutusloa andmise, muutmise ja kehtetuks tunnistamise kord, loa taotlemiseks vajalike materjalide loetelu ja loa vormid“.

Keskkonnaload

Tegutseme vastavalt meile väljastatud keskkonnalubade tingimustele ning järgime asutuste poolt tehtud ettekirjutusi. Meid peamiselt litsentseeriv asutus on Keskkonnaameti Harju-Järva-Rapla regioon, kelle poolt on väljastatud järgmised keskkonnaload:

  • 4 vee-erikasutusluba
  • 1 jäätmeluba
  • 2 välisõhu saasteluba

2014. aastal tegutsesime vastavalt kehtivate keskkonnalubade kõikidele tingimustele. Keskkonnalubadega seonduvad küsimused, näiteks nende pikendamine, lahendatakse koostöös Keskkonnaametiga.

Tulenevalt Euroopa Liidu ja Eesti vahel sõlmitud liitumislepingust ja vee kvaliteeti reguleeriva direktiivi, 98/83/EÜ, nõuete täitmisest, kaotas 2014. aasta algusega kehtivuse Veeseaduse § 13¹. Seetõttu oleme koostöös Harku Vallavalitsuse ning Terviseameti Põhja talitlusega nüüdseks taganud Harku aleviku piirkonnas kvaliteedinõuetele vastava joogivee ning viinud lõpule piirkonna üleviimise Ülemiste veepuhastusjaamast pärinevale joogiveele. 2013. aastal ehitasime välja ühendustorustiku ning 2014. aasta mais rajati rõhutõstepumpla.

Täiendavat informatsiooni on võimalik saada Terviseameti koduleheküljelt www.terviseamet.ee.

Teenuslepingu nõuded

2001. aasta 12. jaanuaril sõlmisime kolmepoolselt Tallina linna ning investoritega teenuslepingu, mis kohustab meid muuhulgas täitma 97 teenuse kvaliteeditaset. See teeb meist kõige reguleerituma vee-ettevõtja kogu Eestis. Meie tegevust ja teenuste taset hindab kord aastas sõltumatu kontrollorgan – Tallinna Vee-ettevõtjate Järelevalve Sihtasutus –, kellele esitatakse igal aastal, esimese kvartali lõpuks, Teenustasemete täitmise aruanne.

2014. aastal täitsime 97-st lepingulisest teenustasemest 96. Üks kvaliteeditaseme mittevastavus tulenes veekatkestusest (kvaliteeditase WS7A), mille kestvus ületas 12 tundi. Veekatkestuse tõttu oli ilma veeta kokku 7 klienti ning veekatkestuse kestvus oli 13 tundi. Samas on teenuse kvaliteedi pidev parandamine ja nõutust paremate tulemuste saavutamine jätkuvalt meie peamiseks eesmärgiks.

Nõuded lepingupartneritele

Meie tegevusele kehtivad ranged nõudmised, mistõttu peame oluliseks, et ka meie tarnijad ning töövõtjad täidavad nii keskkonna- kui töökeskkonnanõudeid. Oleme oma protseduurides kehtestatud mitmed kriteeriumid, millega saame kontrollida ootusi oma partneritele. Muuhulgas peavad ehitustööde pakkujad kinnitama tööohutuse- ja keskkonnakaitsenõuete järgimist meie ehitusobjektidel. Tarnijate/töövõtjate tööohutust ja keskkonnaalast tegevust objektidel jälgivad nii meie spetsialistid kui ka tütarettevõtte OÜ Watercom järelevalve töötajad.

Parandamaks tagasiside kvaliteeti teostatud tööde ja osutatud teenuste osas, sh keskkonna- ja töökeskkonnanõuete täitmisele, muutsime seni kasutusel olnud tarnijate hindamise süsteemi. Uus tarnijate hindamise süsteem võimaldab vajadusel teha õigeaegselt parendustegevusi ja tagab kahepoolse tagasiside sooritusele. Uus tarnijate hindamise süsteem toetab meie vastutustundlikku opereerimist.

Tarnijate teadlikkuse parendamiseks viidi 2014. aastal tütarettevõtte OÜ Watercom poolt läbi ehitus- ja rekonstrueerimisobjektide (v.a üksikliitujate liitumispunktide ehitused) alltöövõtjatele avakoosolekud. Avakoosolekutel tutvustatakse töövõtjatele enne ehitustööde algust ettevõtte eesmärke, lepingust tulenevaid nõudeid, ehitusnorme ning kvaliteedi-, keskkonna- ja ohutusnõudeid. Lisaks sellele tutvustatakse kvaliteedi-, keskkonna- ja ohutusnõudeid eraldi ka objektil enne tööde alustamist ning seda kinnitatakse allkirjaga.

Juhtimissüsteemi kontroll ja audit

2014. aastal kontrollisid meie tegevust, sh keskkonnaga seotud tegevuste nõuetele vastavust, erinevad ametiasutused. Päästeameti Põhja päästekeskuse kriisireguleerimise büroo poolt viidi läbi kemikaali ohutuse tagamise paikvaatlus, Tehnilise Järelevalve Ameti poolt viidi läbi järelevalve kloorikonteinerite osas ning Terviseameti poolt tavapärased regulaarkontrollid. SA Eesti Akrediteerimiskeskus kontrollis laborite tegevuse ja juhtimissüsteemi vastavust ISO 17025 nõuetele. Lisaks järelevalveasutustele kontrollitakse sise- ja välisauditite käigus vastavust keskkonnaalastele õigusaktidele ning nii teenuslepingust tulenevatele kui ka ettevõttesisestele nõuetele.

2014. aastal läbiviidud siseauditite käigus kirjeldasid meie siseaudiitorid kokku 35 mittevastavust ja esitasid 66 parandusettepanekut, mis on juhtidele heaks sisendiks juhtimissüsteemi parendamisel.

Akrediteeritud sertifitseerija Det Norske Veritas viis 2014. aasta kevadel läbi uussertifitseerimise auditi, hindamaks juhtimissüsteemi vastavust ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001 standardite nõuetele ning EÜ määruse nr 1221/2009 (EMAS) nõuetele.

Audiitorid pidasid vajalikuks esitada oma aruandes mitmeid positiivseid tähelepanekuid Aktsiaseltsi tegevuse kohta. Muuhulgas märgiti auditi aruandes positiivse tähelepanekuna, et Aktsiaselts on parimate investorsuhetega ettevõte Baltikumis (Nastaq Balti).

Välisauditi tulemusena kinnitas Det Norske Veritas juhtimissüsteemi ja EMAS aruande vastavust nõuetele ning väljastas asjakohased vastavussertifikaadid, millised kehtivad 3 aastat.