Kemikaalide käitlemine

Kasutame oma töös kokku ligi 450 ohtlikku ja vähem ohtlikku kemikaali. Töötajate tervise ja heaolu seisukohalt on meie jaoks äärmiselt oluline ohutu kemikaalide käitlemine oma töökohal.

Sealsetes protsessides vajaminevate kemikaalide kogused sõltuvad eelkõige ilmastikutingimustest ja puhastatava vee seisukorrast. 2014. aastal kasutasime oma tegevuses kokku ligi 6 400 tonni erinevaid kemikaale. 2013. aastal oli see ligi 6 300 tonni.

Rakendades ja järgides vajalikke ohutusabinõusid, oleme tugevalt mürgiste omadustega kemikaalide õnnetusjuhtumite tõenäosuse viinud miinimumi tasemele.

Veepuhastuse kemikaalid

Kloor

Ülemiste veepuhastusjaamas puhastame pinnaveest joogivett ning protsessi käigus kasutame desinfitseeriva kemikaalina kloori. Desinfektandina kasutame kõige laiemalt just kloori, mis on efektiivne ning omab pikemaajalist järelmõju veetorustikus. Kloor on tugeva oksüdeeriva toimega ning veeorganismidele väga mürgine. Seoses kloori ladustamise ja kasutamisega oleme B kategooria suurõnnetuse ohuga ettevõte Eestis.

Rakendades vajalikke ohutusabinõusid, oleme klooriga juhtuvate õnnetuste tõenäosuse viinud miinimumi tasemele. 2014 aastal jätkasime preventatiivsete meetmetega, viisime läbi vajalikke koolitusi oma töötajatele ja tegime järjepidevat koostööd päästeteenistustega. Näiteks osalesime 2014 a märtsis ühisõppusel CBRN Integrated Response 2014, kus mängiti ühe osana läbi ka suurõnnetus VPJ kloorilaos.

Osoon

Tänu eelkloreerimise asendamisele osoneerimisega, mis valmistab vee ette järgmiseks puhastusetapiks, on kloori kasutamine viimaste aastakümnete jooksul tunduvalt vähenenud. Osoon on hea ja kiire oksüdeerija ning aitab tõhusalt lagundada toorvees leiduvat orgaanikat. Nimetatud kemikaali toodame kohapeal ainult vajaminevates kogustes. Tänu kinnisele protsessile ja varude puudumisele, on oht väliskeskkonnale viidud minimaalseks.

Koagulandid ja polümeerid

Puhastusprotsessis kasutame suurtes kogustes vesilahustena koagulante ja polümeere, mis aitavad meil veest eemaldada väiksemaid osakesi (näiteks hõljuvaineid ja orgaanilisi aineid).

Veepuhastuskemikaalide kasutus

Ülemiste järve veekvaliteet on tugevas sõltuvuses ilmastikuoludest, samas on pikaajaliste vaatluste põhjal täheldatud ka kvaliteedi perioodilist muutust aastate lõikes. 2014 aastal oli toorvesi hästi töödeldav, vaatamata kuumale ja päikeserikkale suvele oli planktoni tase järves madal, vee värvus ja permanganaatse hapendumuse näitajad olid samuti keskmistest väärtustest madalamad. Ajalooliselt oli analoogne olukord 2003/2004. aastal. Tulenevalt eeltoodust optimeeriti puhastusprotsessi ja kasutati väiksemaid kemikaalide ja osooni doose.

Reoveepuhastuse kemikaalid

Metanool

Paljassaare reoveepuhastusjaamas kasutame metanooli, et tõsta bioloogilise puhastuse protsessis osalevate bakterite lämmastikuärastust. Metanooli kasutamise tõttu oleme kemikaale käsitlevate õigusaktide alusel tunnistatud üheks ohtlikumaks ettevõtteks Eestis.

Koagulandid ja polümeerid

Reoveepuhastuse protsessis kasutame suurtes kogustes koagulante ja polümeere. Koagulandid on mõeldud reovee keemiliseks töötlemiseks eesmärgiga eemaldada fosfor. Polümeerid on mõeldud reoveesette omaduste muutmiseks eesmärgiga kiirendada settest vee eraldumist.

Rakendades ja järgides vajalikke ohutusabinõusid on tugevalt mürgiste omadustega kemikaalid inimestele ja keskkonnale täiesti ohutud.

Reoveepuhastuskemikaalide kasutus

Reoveepuhastusprotsessis kasutatavate kemikaalide kulu sõltub siseneva reovee reostusnäitajatest, mida omakorda mõjutavad ilmastikuolud. Mida kõrgemad on reoainete kontsentratsioonid sisenevas reovees ning mida madalamale on seadusandlusega seatud puhastatud reovee reostusnäitajate piirmäärad, seda suurem on ka kemikaalide kasutus reoveepuhastuse protsessis. 2014. aasta kemikaalide kulu jäi võrreldes 2013. aastaga samasse suurusjärku. Koagulandi kulu oli ligi 300 tonni suurem, mis on seotud suurema jaama siseneva fosfori reostuskoormusega.

Kemikaaliohutuse tagamine

Rakendades ja järgides vajalikke kemikaalikäitluse turva- ja ohutusnõudeid, oleme tugevalt mürgiste omadustega kemikaalide õnnetusjuhtumite tõenäosuse viinud miinimumi tasemele.

Oleme loonud vajalikud tingimused kõikide kemikaalide ladustamiseks ja kasutamiseks. Samuti jälgime regulaarselt ohutuskaartidel olevat teavet, vastavaid õigusaktide nõudeid ja ohutusjuhiseid. Kõikides kemikaalide käitluskohtades on saadaval ka absorbendid ja isikukaitsevahendid, samuti on olemas automaatsed hoiatus- ja degaseerimissüsteemid võimaliku lekke varajaseks avastamiseks ning kahjutustamiseks. Kohapealsed ohutuskaardid on saadaval paberkandjal, kuid nendega saab tutvuda ka meie dokumendihaldussüsteemis.

Oleme kehtestanud erinevad tööprotseduurid ja kriisiplaanid töötajate väljaõppe tagamiseks ja avariide likvideerimiseks. Õigeid ohutus- ja turvanõudeid järgides on inimeste tervisele ja keskkonnale ohtlike tagajärgedega kemikaaliavariide (kloor, metanool, biogaas) esinemise tõenäosus väga väike. Igal aastal korraldatavate õppuste raames kordame üle kõik vee- ja reoveepuhastusjaama tehnoloogiad, võimalikud riskid ning kemikaalide asukohad ja nende kasutamisnõuded.

Reoveepuhastusjaamas toimus 2014. aastal töötajatele kemikaaliohutuse täiendõpe. Veepuhastusjaamas korraldatud õppus oli suunatud eelkõige kloori ohutu käitlemise ja opereerimisvigade vältimisele. Õppustel osales ettekandega ka päästeameti esindaja. Kontrolliti ja katsetati avariiteavitussireene ning häälestati ja testiti helindussüsteeme.

2014. aastal ei toimunud ühtegi kemikaaliõnnetust, mis võinuks kahjustada inimeste tervist või looduskeskkonda.