Ökoloogiline jalajälg

Ökoloogilise jalajälje meetod võimaldab kompleksselt hinnata meie tegevuste mõju keskkonnale. Ökoloogiline jalajälg hindab toote või teenuse elutsükliga kaasnevat ruumikasutust ja on mõõdetav hektarites aasta kohta (edaspidi ha/a).

Meie ökoloogilise jalajälje arvutus põhineb Eestimaa Looduse Fondi välja töötatud metoodikal. Arvutuses võtame arvesse 11 erinevat komponenti ja neile vastavat faktorit . Komponendid on omakorda jagatud viide valdkonda (vesi, jäätmed, elekter, soojus, transport). Parema võrreldavuse saavutamiseks on eraldi välja toodud ökoloogiline jalajälg ühe töötaja kohta.

2015. aastal vaadati üle ökoloogilise jalajälje arvutamise sisendi kogumise põhimõtted. Mitme komponendi juures (jäätmed, elektri- ja soojusenergia) ei ole võimalik eraldada AS-i Tallinna Vesi ja tütarettevõtte OÜ Watercom tarbimisi. Seetõttu on transpordi komponendis sellest aastast arvestatud OÜ Watercom tarbimisega. Lisaks parandati vee tarbimise sisendi kogumist, mille tulemusena suurenes vee omatarve oluliselt. Varasematel aastatel sisaldas tarbitud vee kulu näitaja vaid veepuhastusjaama omatarvet, kuid alates 2015. aastast lisati vee kulu hulka ka tehnilise teeninduse ja pumplate vee omatarve.

Suurim mõju keskkonnale avaldub aastate lõikes elektrienergia kasutuses, millele järgneb soojusenergia kasutus ja autotransport. Elektri- ja soojusenergia ning autotranspordi kasutus on tihedas ning vältimatus seoses meie põhitegevuse ja seda mõjutavate faktoritega. Edaspidistes aruande peatükkides vaatame aga kõikide ressursside tarbimist lähemalt.

Kontserni ökoloogilise jalajaälje koondtabel 2015. Aastal