Kemikaalide kasutamine

Kasutame oma töös kokku ligi 325 ohtlikku ja vähem ohtlikku kemikaali (viimase kemikaali inventuuri tulemusena). Töötajate tervise ja heaolu seisukohalt on meie jaoks äärmiselt oluline ohutu kemikaalide käitlemine töökohal. Selleks oleme loonud vajalikud tingimused kõikide kemikaalide ohutuks ladustamiseks ja kasutamiseks. 2015. aastal kasutasime oma tegevuses kokku ligi 6 090 tonni erinevaid kemikaale.

2015. aastal ei toimunud ühtegi kemikaaliõnnetust, mis võinuks kahjustada inimeste tervist või looduskeskkonda.

Veepuhastuse kemikaalid ja nende kasutus

Kloor on efektiivne ning pikemaajalise järelmõjuga desinfektant. Lisame veele kloori veepuhastuse protsessi lõpus selleks, et kindlustada vee mikrobioloogiline puhtus ja aidata säilitada veekvaliteet linna veevõrgus. Kloor on tugeva oksüdeeriva toimega ning vee mikroorganismidele väga mürgine. Seoses kloori ladustamise ja kasutamisega oleme B-kategooria suurõnnetuse ohuga ettevõte Eestis. Rakendades vajalikke ohutusabinõusid, oleme klooriga juhtuvate õnnetuste tõenäosuse viinud miinimumini.

Osoon on hea ja kiire oksüdeerija, mis aitab tõhusalt lagundada toorvees leiduvat orgaanikat ja mikroorganisme. Nimetatud kemikaali toodame kohapeal ainult vajaminevates kogustes. Tänu kinnisele protsessile ja varude puudumisele, on oht väliskeskkonnale viidud miinimumini.

Koagulandid ja polümeerid, mida kasutame puhastusprotsessis suurtes kogustes vesilahustena. Need aitavad meil veest eemaldada väiksemaid osakesi (näiteks hõljuvaineid ja orgaanilisi osakesi).

Ülemiste järve veekvaliteet on tugevas sõltuvuses ilmastikuoludest, samas on pikaajaliste vaatluste põhjal täheldatud ka kvaliteedi perioodilist muutust aastate lõikes. 2015. aastal oli toorvesi näitajatelt keskmine ning kemikaalide kulu sama või osooni puhul pisut kõrgem kui 2014. aastal.

Keskmine veepuhastuskemikaalide kulu toodangu ühiku kohta 2011-2015, g/m3

Reoveepuhastuse kemikaalid

Metanool, mida kasutame reoveepuhastusjaamas selleks, et tõsta bioloogilise puhastuse protsessis osalevate bakterite lämmastikuärastust. Väga plahvatusohtliku metanooli kasutamise tõttu oleme Eestis klassifitseeritud ohtlikuks ettevõtteks.

Koagulandid ja polümeerid, mida kasutame reoveepuhastuse protsessis suurtes kogustes. Koagulandid on mõeldud reovee keemiliseks töötlemiseks eesmärgiga eemaldada fosfor. Polümeerid on mõeldud reoveesette omaduste muutmiseks eesmärgiga kiirendada settest vee eraldumist.

Reoveepuhastusprotsessis kasutatavate kemikaalide kulu sõltub siseneva reovee reostusnäitajatest, mida omakorda samuti mõjutavad ilmastikuolud. Mida kõrgemad on reostusainete kontsentratsioonid sisenevas reovees ning mida madalamale on seadusandlusega seatud puhastatud reovee reostusnäitajate piirmäärad, seda suurem on ka kemikaalide kasutus reoveepuhastuse protsessis. 2015. aasta kemikaalide kulud olid 2014. aastaga võrreldes veidi väiksemad.

Keskmine reoveepuhastuskemikaalide kulu toodangu ühiku kohta 2011-2015, g/m3