Tegevuse vastavus keskkonnanõuetele

Keskkonnaalased õigusaktid

Meie keskkonnaalast tegevust reguleerivad suures ulatuses nii Euroopa Liidu kui Eesti riigi ja kohalike omavalitsuste õigusaktidest tulenevad nõuded.

Euroopa Liidu tasemel tähendab see vastavust Euroopa Nõukogu vee raamdirektiivile 2000/60/EC. Riiklikul tasemel tuleb olulisematest nõuetest tagada vastavus veeseadusele, ühisveevärgi ja -kanalisatsiooni seadusele, jäätmeseadusele, kemikaaliseadusele ja välisõhu kaitse seadusele ning nendel seadustel põhinevatele alamaktidele. Kohalikul tasandil tuleb meil täita erinevaid eeskirju ning nõudeid nii Tallinnas kui ka lähivaldades.

Muudatusi nõuetes ja seadusloomes jälgime pidevalt ning meid puudutavate õigusaktide muudatuste korral antakse neist ülevaade vastava valdkonna vastutavatele juhtidele ja spetsialistidele, kes hindavad muudatuste mõju meie tegevusele.

Koostöös Eesti Vee-ettevõtete Liiduga osaleme uute veemajandust ning keskkonda puudutavate seaduseelnõude kooskõlastusringidel, edastades oma arvamusi ning tehes muudatusettepanekuid arutlusel olevate eelnõude osas. Samuti oleme ühiselt osalenud veemajanduse ja keskkonnaalaste õigusaktide kujundamise töörühmades ning avaldanud seaduseelnõu projektide suhtes arvamusi otse vastavatele ministeeriumidele. 2015. aastal oli üheks olulisemaks uue ühisveevärgi ja -kanalisatsiooni seaduse eelnõu loomes osalemine, mis jätkub aktiivselt ka 2016. aastal. Samuti tehti tööd veeseaduse muudatuste ja paljude teiste meie jaoks oluliste eelnõudega.

Keskkonnaload

Tegutseme vastavalt meile väljastatud keskkonnalubade tingimustele ning järgime asutuste poolt tehtud ettekirjutusi. Meid peamiselt litsentseeriv asutus on Keskkonnaameti Harju-Järva-Rapla regioon, kelle poolt on väljastatud järgmised keskkonnaload:

  • 4 vee erikasutusluba ning 1 ajutine vee erikasutusluba (11.2015-03.2016) (üksikasjad lk 18);
  • 2 jäätmeluba (üksikasjad lk 35);
  • 2 välisõhu saasteluba (üksikasjad lk 39).

Teenuslepingu nõuded

2001. aasta 12. jaanuaril sõlmisime kolmepoolselt Tallinna linna ning investoritega Teenuslepingu, mis kohustab meid muuhulgas täitma 97 teenuse kvaliteeditaset. See teeb meist kõige reguleerituma vee-ettevõtja kogu Eestis. Meie tegevust ja teenuste taset hindab kord aastas sõltumatu kontrollorgan, Tallinna Vee-ettevõtjate Järelevalve Sihtasutus, kellele esitatakse iga aasta esimese kvartali lõpuks Teenustasemete täitmise aruanne.

2015. aastal saavutasime kõik lepingulised teenustasemed ning mõnedel teenustasemetel saavutasime läbi aegade parimaid tulemusi. Näiteks Teenusleping nõuab, et lekete tase ei tohi olla kõrgem kui 26%, 2015. aasta lekete tase oli aegade madalaim - 14,68%. Joogivee veeproovidest peab nõuetele vastama vähemalt 95%, meie tulemus 2015. aastal oli rekordilised 99,86%.

Nõuded lepingupartneritele

Meie tegevusele kehtivad ranged nõuded. Seetõttu peame oluliseks, et ka meie tarnijad ning töövõtjad täidavad nii keskkonna- kui tööohutusnõudeid. Oleme oma protseduurides kehtestanud mitmeid kriteeriume, mille abil saame kontrollida ootusi oma partneritele. Muuhulgas peavad ehitustööde pakkujad kinnitama tööohutus- ja keskkonnakaitsenõuete järgimist meie ehitusobjektidel. Tarnijate/töövõtjate tööohutust ja keskkonnaalast tegevust objektidel jälgivad igapäevaselt meie enda spetsialistid.

Juhtimissüsteemi kontroll ja audit

Akrediteeritud sertifitseerija Det Norske Veritas viis 2015. aasta kevadel läbi perioodilise auditi, hindamaks juhtimissüsteemide jätkuvat vastavust ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001 standardite ning EÜ määruse nr 1221/2009 (EMAS) nõuetele. Mittevastavusi audiitorid ei tuvastanud ja pidasid vajalikuks esitada oma aruandes mitmeid positiivseid tähelepanekuid aktsiaseltsi tegevuse kohta. Muuhulgas märgiti auditi aruandes positiivse tähelepanekuna, et on saavutatud aktsiaseltsi eesmärkide täitmise kõrge tase (mitme näitaja osas ettevõtte kõige aegade parim tulemus), lisaks ka märkimisväärne kulude kokkuhoid.

Siseauditite käigus kontrolliti vastavust keskkonnaalastele õigusaktidele ning nii Teenuslepingust tulenevatele kui ka ettevõttesisestele nõuetele. 2015. aastal läbi viidud siseauditite käigus kirjeldasid meie siseaudiitorid kokku 6 mittevastavust ja esitasid 39 parandusettepanekut, mis on juhtidele heaks sisendiks juhtimissüsteemi parendamisel. Kõik tuvastatud mittevastavused kõrvaldati koheselt.

SA Eesti Akrediteerimiskeskus kontrollis 2015. aasta kevadel aktsiaseltsi laborite tegevuse ja juhtimissüsteemi vastavust standardi ISO 17025 nõuetele. Ühtegi mittevastavust ei tuvastatud.