Energiakasutus

Elektrienergia tarbimine

Suurim osa kasutatud elektrienergiast kulub meie põhitegevuse käigus hoidmiseks: vee- ja reoveepuhastusjaamade ning võrkude pumplate tööks.

2015. aastal elektrienergia kogutarbimine võrreldes eelneva aastaga mõnevõrra suurenes, kuid on viimastel aastatel siiski püsinud küllaltki stabiilsel tasemel. Kuigi oleme aastate jooksul teinud olulisi investeeringuid energiatarbimise vähendamiseks, on elektrienergia tarbimine siiski vältimatult ja vahetult seotud meie põhitegevuse käigus hoidmisega. Seda omakorda mõjutavad muutused tarbimises ja tegevuspiirkondades ning ilmastikutingimused.

Elektrienergia tarbimine aastatel 2011-2015, mwh

Veepuhastusprotsessis kasutatakse elektrit põhiliselt vee pumpamiseks puhastusprotsessi erinevatesse etappidesse ja edasi veevõrku. Oluline osa kulub ka osooni tootmiseks. Veepuhastusjaama elektritarbimist suurendab kasvav pinnaveekasutus aastate lõikes ning mõju avaldab ka toorvee kvaliteet.

Elektrienergia tarbimine veepuhastusjaamas toodetud vee ühiku kohta aastatel 2011-2015, kwh/m3

Reoveepuhastusprotsessis kuluv elekter sõltub paljuski ilmastikutingimustest. 2015. aasta küllaltki vähese sademete hulga ja paduvihmade esinemise ning protsesside energiatõhususe suurendamise tulemusel on elektritarbimine reoveepuhastusjaamas veidi vähenenud.

Elektrienergia tarbimine reoveepuhastusjaamas toodetud vee ühiku kohta aastatel 2011-2015, kwh/m3

Soojusenergia tarbimine

Soojusenergiat vajame lisaks ruumide kütmisele ka põhitegevuse käigus hoidmiseks. Veepuhastusjaam toodab soojust oma katlamajas sisse ostetud maagaasist. Ädala keskus kasutab keskkütet, mille allikaks on meie piirkonnas samuti maagaas. Reoveepuhastusjaama soojusenergia vajadusest katab suurema osa biogaas.

Soojusenergia tarbimine aastatel 2011-2015, mwh

Reoveepuhastusjaamas tekib reoveesette kääritamisel metaantankides kõrvalsaadusena biogaas. Tekkivast biogaasist toodame kohapeal soojusenergiat, mida kasutame reoveepuhastusjaama ruumide kütmiseks ja tööprotsesside käigus hoidmiseks. Biogaasi tootmise iseärasustest tulenevalt oleme sunnitud teatud määral biogaasi ära põletama ning aegajalt vähesel määral ka maagaasi lisaks kasutama (2015. aastal kattis biogaas kogu reoveepuhastusjaama soojusenergia vajaduse). 2015. aastal kasutasime soojusenergia tootmiseks 78% kogu tekkinud biogaasist (2014. aastal 70%). Kogu tarbitud soojusenergiast moodustas biogaasist toodetud soojusenergia 2015. aastal 68%.

Biogaasi tootmine aastatel 2011-2015, tuh m3

Transport ja kütuste tarbimine

Autotransport moodustab ülekaalukalt suurima osa meie transpordivajadusest. Mitmesuguste tööde teostamiseks ja ettevõtte asukohtade ja teeninduspunktide vahel sõitmiseks on meil kokku 94 sõidukit. Suurim osakaal on sõiduautodel ja tarbesõidukitel, mille hulka kuuluvad ka väikekaubikud ja brigaadide sõidukid. Sõidu- ja tarbesõidu autosid on meil kokku 82, muid, eriotstarbelisi sõidukeid (traktorid, laadurid, raskeveokid, survepesu autod jne) on kokku 12.

Sõidukite arv ja kütuste tarbimine aastatel 2011-2015

2015. aastal on kogu kütuse kulu võrreldes eelmise aastaga taaskord pisut vähenenud. Püüame jätkuvalt kütuse tarbimist kontrolli all hoida eelkõige autokasutajatele kehtestatud kütuselimiitide ning GPS-seadmete abil. Osa sõiduautodest on võetud ühiskasutusse, et võimalikult rohkem inimesi saaksid neid autosid oma tööülesannete täitmiseks kasutada ja kulusid kokku hoida.

Riigisiseseid ja -väliseid töölähetusi on meie töötajatel võrdlemisi vähe. Ettevõttes kehtib põhimõte, et reise planeerides peaks võimalusel alati valima soodsaima lahenduse. Välislähetustest on tavapärasemad sihtkohad Suurbritannia ja Soome, milleks peamiselt kasutame vastavalt lennu- ja laevatransporti. Muid transpordivahendeid (nt buss ja rong) kasutame väga vähesel määral.